فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 90، فروردین 1396)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 90، فروردین 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بابک علیشاهی، معصومه همتی مسلک پاک *، سیامک شیخی، یاسر مرادی صفحات 1-9
    پیش زمینه و هدف
    بیماران تحت همودیالیز با عوامل استرس زای زیادی ازجمله مشکلات مربوط به درمان، درد، احساس عدم کفایت و ناآرامی، محدودیت تغذیه، خستگی و ضعف مواجه می باشند. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر کاربرد نظریه ارتباطات بین فردی پپلائو بر استرس بیماران تحت همودیالیز انجام گردید.
    مواد و روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 66 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به مرکز آموزشی و درمانی طالقانی ارومیه انجام شد. نمونه گیری تصادفی ساده از میان لیست بیماران همودیالیزی انجام و پیش آزمونی از آن ها به عمل آمد و سپس نمونه ها به طور تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص داده شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه (DASS-21) بود. در مرحله مداخله، نظریه ارتباط درمانی پپلائو بر روی بیماران گروه آزمون و به صورت فردی اجرا و دو هفته پس از اتمام مداخله، آزمون مجدد به عمل آمد. داده ها از طریق نسخه 20 نرم افزار S و آزمون های مجذور کای، تی مستقل و زوجی تحلیل گردید.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها تفاوت آماری معنی داری را در میانگین نمره استرس بین دو گروه آزمون و کنترل قبل از اجرای نظریه ارتباطات بین فردی پپلائو نشان نداد (217/0p =). اما پس از مداخله تفاوت آماری معنی داری در میانگین نمره استرس بین دو گروه وجود داشت (001/0p<).
    بحث و نتیجه گیری
    استفاده صحیح ازنظریه پرستاری ارتباطات بین فردی پپلائو می تواند منجر به کاهش استرس بیماران تحت همودیالیز گردد. لذا پیشنهاد می گردد با استفاده از این نظریه کم هزینه بتوان استرس بیماران را کاهش داد.
    کلیدواژگان: نظریه ارتباطات بین فردی پپلائو، استرس، همودیالیز
  • اسحاق مرادی، حسین دیده بان* صفحات 10-18
    پیش زمینه و هدف
    توانمندسازی اعضای هیئت علمی در عصر حاضر و با توجه به پیشرفت های اخیر در حوزه های مختلف علوم از اهمیت بسزایی در نظام آموزش پزشکی برخوردار است. این موضوع تا آن حد اهمیت دارد که در کشورهای مختلف برنامه ریزی های گوناگونی در این بخش انجام گرفته است. این تحقیق با رویکردی مروری و تحلیل محتوا استقرایی سعی در شناخت جنبه های مختلف توانمندسازی اعضای هیئت علمی در نظام آموزش پزشکی در ایران و سطح جهانی دارد.
    روش ها
    در این مطالعه مروری با استفاده از کلمات کلیدی توانمندسازی، آموزش پزشکی، دانشگاه های علوم پزشکی و معادل انگلیسی آن ها، مطالعات مرتبط از سال 2000 تا 2014 در پایگاه های،Academic medicine، Medical education، Scopus Google scholar، PubMed، مجله آموزش در علوم پزشکی و... مورد جستجو قرار گرفتند. نهایتا برای تحلیل جنبه های مختلف برنامه های توانمندسازی، مقالات مرتبط، مطالعه و جنبه های مختلف برنامه ها، موردبررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از جستجو، مطالب در چهار دسته زیر دسته بندی شدند: 1-تحلیل محتوای برنامه های توانمندسازی 2-روش های آموزشی به کاررفته در برنامه های توانمندسازی 3-نوع مداخلات به کاررفته در برنامه های توانمندسازی 4- پیامدهای برنامه های توانمندسازی که به نظر می رسد فرمت این دو مقاله برای نوشتن این مقاله فرمت و قالب پذیرفته شده ای بود
    نتیجه گیری
    ارتقای برنامه های توانمندسازی در حوزه آموزش پزشکی، نیاز به استفاده از محتواهای گوناگون برای پیاده سازی، استفاده از روش های مطالعاتی ترکیبی و منابع اطلاعاتی چندگانه و سطح بالا دارد. به هرحال اگر ما اطمینان داریم که برنامه های توانمندسازی، سبب ارتقای مهارت ها و صلاحیت های مختلف حرفه ای اعضای هیئت علمی می گردد، استفاده از روش های نظام مند برنامه ریزی تا ارزیابی نتایج برنامه ها می تواند سبب بهبود برنامه های توانمندسازی گردد. در نتیجه اعضای هیئت علمی و افراد دخیل در برنامه های توانمندسازی باید نسبت به ضعف های ذاتی برنامه های سنتی توانمندسازی آگاه گردند و درعین حال باید توجه داشت که توانمندسازی اعضای هیئت علمی، فرآیندی پیچیده و دارای ساختاری درهم تنیده می باشد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، هیئت علمی، آموزش پزشکی
  • مرضیه ساعی قره ناز، مریم نجارزاده* صفحات 19-26
    پیش زمینه و هدف
    عوامل باروری زنان ممکن است خطر ابتلا به چاقی را در آن ها تحت تاثیر قرار دهد .ازآنجاکه ارتباط فاکتورهای باروری با چاقی در مطالعات محدودی بررسی شده و نتایج متناقضی داشته است لذا مطالعه حاضر به بررسی ارتباط تاریخچه باروری (سن شروع قاعدگی، تعداد زایمان، تعداد بارداری، مدت شیردهی، سن یائسگی) با شاخص توده بدنی در زنان پرداخته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد240 نفر از زنان مراجعه کننده به کلینیک تخصصی بیمارستان امام خمینی ارومیه در سال 1393که واجد معیارهای ورود به مطالعه بودند با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به تاریخچه باروری با ابزار پرسشنامه جمع آوری گردید سپس وزن و قد افراد با ترازویBsBeure50 ساخت آلمان و قد سنج ثابت دیواری سنجیده شد، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 17 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی آنالیز شدند.
    یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین± انحراف معیار سن و شاخص توده بدنی افراد موردبررسی به ترتیب04/12±4/52 سال و53/5±28/29متر2/کیلوگرم بود و8/35درصد دارای اضافه وزن و6/44درصد مبتلا به چاقی بودند. از بین فاکتورهای باروری موردبررسی تعداد بارداری (19/0 ،r=003/0= p) و تعداد زایمان (91/0،r=001/ 0= p) همبستگی مثبت معنی داری با شاخص توده بدنی داشتند، سایر فاکتورهای موردبررسی (سن منارک، مدت شیردهی، سن یائسگی) همبستگی آماری معنی داری با شاخص توده بدنی نداشتند ( 05/0p>).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان دادکه بالا بودن تعداد بارداری و زایمان ریسک فاکتوری برای چاقی هستند. لذا به نظر می رسد برنامه ریزی و مداخلات مناسب بهداشتی برای زنان در حین بارداری و پس از زایمان برای کاهش بروز چاقی ضروری است.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، فاکتورهای باروری، اضافه وزن، چاقی
  • مهلا برات پور، اسماعیل مهرآیین*، سمیه باقری، مهسا آذرپویه، ساناز پروین صفحات 27-36
    پیش زمینه و هدف
    به کارگیری صحیح شبکه های رایانه ای اطلاعات بیمارستانی و پذیرش آن توسط کارکنان مراقبت بهداشتی می تواند منجر به بهبود کیفیت ارائه خدمات بهداشتی درمانی و کاهش هزینه های مربوط به آن گردد. این مطالعه باهدف جمع آوری و تحلیل نگرش ها، انگیزه ها و تفکرات پرستاران بیمارستان های امیرالمومنین (ع) و امام خمینی (ره) شهرستان زابل درباره به کارگیری سیستم اطلاعات بیمارستانی و نیز تعیین میزان استفاده از سیستم رایانه ای اطلاعات بیمارستانی در فرایند مراقبت و درمان بیماران در سال 1394 صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی بود که بر روی 246 نفر از پرستاران انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط چهار نفر از اساتید متخصص در این حوزه تایید شد و پایایی آن با استفاده از ضریب الفای کرونباخ بررسی شد. داده ها پس از گردآوری و ورود به کامپیوتر توسط نرم افزار آماری-18 SPSS و روش های توصیفی و استنباطی و آزمون اسپیرمن تحلیل شدند.
    یافته ها
    ارتباط مستقیم و مثبتی بین دو متغیر برداشت ذهنی از مفید بودن فناوری اطلاعات و آسانی استفاده از سیستم اطلاعات بیمارستانی از مولفه های اساسی مدل پذیرش فناوری بوده و جزء عوامل تاثیرگذار بر پذیرش فناوری اطلاعات تلقی می شوند. همچنین، بین برداشت ذهنی پرستاران از مفید بودن و آسانی استفاده از سیستم اطلاعات بیمارستانی با ایده آنان نسبت به استفاده از سیستم اطلاعات بیمارستانی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت (Pvalue <0.05 و r1=0.592 و r2=0.582).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد پرستاران بیمارستان های شهر زابل در کل نسبت به پذیرش سیستم اطلاعات بیمارستانی دیدگاه و نگرش خوبی دارند اما به دلیل حجم بالای کاری، صف طویل بیماران، کمبود پرسنل، کافی نبودن برنامه های آموزشی و کم بودن سیستم رایانه ای در کادر درمانی برداشت ذهنی آن ها از مفید بودن، آسانی و استفاده از سیستم اطلاعات بیمارستانی از سطح متوسطی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، پرستار، مدل پذیرش فناوری
  • فرشته باعزت*، احمد احمدی قوزلوجه، یوسفعلی مرزبانی، علیرضا کریمی، بهزاد آذرنیوشان صفحات 37-47
    پیش زمینه و هدف
    اولین عامل مهم در شکل گیری قصد باروری نگرش فرد است و نگرش مثبت نسبت به فرزندآوری پیش شرط داشتن قصد مثبت برای فرزندآوری است. ازآنجاکه اندازه گیری نگرش مستلزم وجود مقیاس پایا و روا است، بنابراین هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس نگرش به باروری و فرزندآوری بود.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری پژوهش شامل زنان متاهل شهر بابلسر در سال 1394 بود. با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب و نسخه فارسی مقیاس نگرش به باروری و فرزندآوری را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب آلفای کرونباخ، تحلیل عاملی اکتشافی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    در بررسی تفصیلی ضریب آلفای کرونباخ مقیاس، 3 گویه به دلیل نداشتن همبستگی مطلوب با کل گویه ها و یک گویه نیز به دلیل نداشتن بار عاملی قابل قبول بر روی عامل های استخراج شده حذف شد. درنهایت نسخه فارسی مقیاس نگرش به باروری و فرزندآوری با 23 گویه و 4 زیرمقیاس تدوین شد. زیرمقیاس ها شامل فرزند به عنوان رکن زندگی، فرزند به عنوان مانع، موکول کردن باروری به آینده و باروری مستلزم تحقق پیش زمینه ها بود. با استفاده از روش های روایی ملاکی و روایی سازه نیز روایی نسخه فارسی تدوین شده تایید شد. پایایی زیر مقیاس ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بین 74/0 تا 86/0 و پایایی کل مقیاس نیز 79/0 به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به پایایی و روایی مطلوب نسخه فارسی مقیاس نگرش به باروری و فرزندآوری می توان از این مقیاس برای اندازه گیری نگرش در پژوهش های مرتبط با باروری و فرزندآوری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پایایی، روایی، ساختار عاملی، نگرش، فرزندآوری
  • پروین جمشیدیان قلعه شاهی، اصغر آقایی *، محسن گل پرور صفحات 48-57
    پیش زمینه و هدف
    ناباروری زنان مشکلی است که تقریبا تمامی ابعاد زندگی آن ها، را تحت تاثیر قرار می دهد و زنان نابارور معمولا مشکلات روان شناختی را تجربه می کنند. بنابراین این پژوهش باهدف مقایسه ی تاثیر درمان مثبت نگر ایرانی اسلامی با درمان پذیرش و تعهد بر بهزیستی روان شناختی زنان نابارور شهر اصفهان انجام شد.
    مواد و روش کار
    طرح این پژوهش، نیمه آزمایشی سه گروهی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه بود. 45 زن نابارور مراجعه کننده به مرکز باروری و ناباروری اصفهان در سال 1395 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه درمان مثبت نگر ایرانی اسلامی، درمان پذیرش و تعهد و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ی بهزیستی روان شناختی ریف (PWBQ) بود. داده ها با تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون بونفرونی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در پس آزمون، بین گروه های آزمایش (مثبت نگر ایرانی اسلامی و پذیرش و تعهد) با گروه کنترل، در بهزیستی روان شناختی تفاوت معنی دار وجود داشت (01/0>p)، ولی بین گروه مثبت نگر ایرانی اسلامی و گروه پذیرش و تعهد تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0p) ولی بین گروه پذیرش و تعهد و گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0
    بحث و نتیجه گیری
    هر دو درمان مثبت نگر ایرانی اسلامی و پذیرش و تعهد در افزایش بهزیستی روان شناختی در دوره ی پس از درمان، یعنی در کوتاه مدت، موثر واقع شدند، به طوری که با گروه کنترل تفاوت معنی دار داشتند ولی بین دو گروه مداخله تفاوت معنی دار وجود نداشت. در مرحله ی پیگیری سه ماهه، یعنی در بلندمدت، دستاوردهای مربوط به بهزیستی روان شناختی در گروه درمان مثبت نگر ایرانی اسلامی ادامه یافت، اما در گروه ACT نتایج مربوط به بهزیستی روان شناختی حفظ نشد.
    کلیدواژگان: درمان مثبت نگر ایرانی - اسلامی، درمان پذیرش و تعهد، بهزیستی روان شناختی، زنان نابارور
  • سعید حسین پور* صفحات 58-66
    پیش زمینه و هدف
    ارزیابی مداوم وضعیت بهداشت محیط بیمارستان ها اقدام اساسی برای ایجاد محیطی سالم و بهداشتی برای ارتقا بهره وری کارکنان در ارائه خدمات و بهبود بیماران می باشد. در این مطالعه وضعیت شاخص های بهداشت محیط و ساختمانی بیمارستان ها موردبررسی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی سه بیمارستان آموزشی و درمانی عمومی شهر ارومیه ازنظر شاخص های بهداشت محیط و ساختمانی موردبررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از چک لیست برنامه ی ملی ارزشیابی بیمارستان های عمومی کشور (بخش بهداشت و نظافت) که شامل 99 سوال و 1180 امتیاز از دیدگاه 7 بعد بهداشتی محیطی به روش مشاهده و مصاحبه مورد ارزیابی قرار گرفت. شاخص های آمار توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار و درصد با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 محاسبه گردید.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار امتیاز کل وضعیت بهداشت محیط و ابعاد مختلف آن در بیمارستان های موردمطالعه به ترتیب عبارت است از 18.7±1090، بهداشت و ساختمان 2.6±319، بهداشت محیط و بهسازی 25.5±270.7، رسالت بهداشتی نیروی انسانی 3.1± 135.3، پسماند و زباله 2.9± 98.3، آب و فاضلاب 5.8± 18.3، بهداشت حرفه ای 7.1± 146، بیماران و کنترل عفونت 1.5± 102.3 است و بیانگر حد متوسط از استاندارد بهداشت محیط است. بیمارستان ها ازنظر ابعاد بهداشت محیط و بهسازی و آب و فاضلاب در حد ضعیف استاندارها بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    علیرغم تلاش مداوم مسئولین در جهت بهبود کیفیت بهداشت محیط بیمارستان ها، اغلب شاخص ها در سطح متوسط استانداردها بودند. لذا برای ارتقای آن ها به ویژه در دو بعد وضعیت بهداشت آب و فاضلاب و وضعیت بهداشت محیط و بهسازی نیازمند برنامه ریزی ویژه ای می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های بهداشت محیط، بیمارستان های آموزشی، شهر ارومیه
  • زهرا معصومی، ارزو شایان، معصب قادری، قدرت الله روشنایی، الهام فکوری صفحات 67-75
    پیش زمینه و هدف
    ارضای نیازهای جنسی و رضایتمندی حاصل از آن عوامل مهم سلامت جسم و روان است و بر دوام خانواده می افزاید. این مطالعه باهدف تعیین ارتباط رضایت جنسی با نوع زایمان در مراجعه کنندگان به درمانگاه های شهر همدان سال 1393 انجام شد.
    مواد و روش کار
    مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی بود که بر روی 200 مادر زایمان کرده (101 نفر زایمان طبیعی، 99 نفر سزارین) مراجعه کننده به درمانگاه های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1393 انجام شد. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه استاندارد سنجش رضایت جنسی لیندابرگ بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss 16 انجام شد و برای رسیدن به اهداف طرح از آزمون کائی اسکور و t استیودنت و رگرسیون، با سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی نمونه ها 13/6±03/28 بود. میانگین نمره رضایت جنسی در زایمان طبیعی 54/12±16/67 و در زایمان سزارین 72/10±52/66 به دست آمد، که بیشترین نمره رضایت جنسی مربوط به زنانی بود که زایمان طبیعی داشتند، این ارتباط معنی دار نبود. با تعدیل اثر متغیرهای (سن، تعداد بارداری، تعداد زایمان، تحصیلات زن، رضایت از بارداری، نوع شیردهی)، بین دو گروه تفاوت معنی داری در رضایت جنسی دیده نشد (05/0 P>).
    بحث و نتیجه گیری
    در این مطالعه ارتباط معنی داری بین رضایت جنسی و نوع زایمان مشاهده نشد. در حالی که ارتباط معنی داری بین رضایت جنسی و بارداری با برنامه ریزی قبلی و به دلخواه مشاهده شد. شاید این نکته موید این باشد که در رضایت جنسی مسائل روحی روانی نقش بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: رضایت جنسی، زایمان طبیعی، زایمان سزارین
|
  • Babak Alishahi, Masumeh Hemmati Maslakpak *, Siamak Sheikhi, Yaser Moradi Pages 1-9
    Background And Aims
    Hemodialysis patients are facing a lot of stressors such as problems related to the treatment, pain, feeling of inadequacy and unrest, dietary limitation, fatigue and weakness. This study aimed to determine the effect of Peplau’s theory of interpersonal relations on stress of hemodialysis patients'.
    Materials And Methods
    The clinical trial study was conducted on 66 patients with hemodialysis were referred to the Urmia Taleghani University Hospital. The pre-test was taken, then the samples were randomly assigned to intervention and control groups. Data collection instrument consists of two parts demographic characteristics and “21 questioned depression, anxiety and stress scale (DASS21)". Peplau’s nursing theory applied individually to the intervention group members. Then two weeks after intervention, post-test was performed. Data was analyzed using Chi square test, independent t-test and paired t-test statistics by SPSS statistical software, version 20.
    Results
    Results showed that the difference in overall mean stress scores between experimental and control groups, before implementing the Peplau’s theory of interpersonal relationship was not significant (p=0.217). But a significant difference was shown in mean scores of stress between two groups after intervention (P>0.001).
    Conclusion
    Based on the results from this study, it can be concluded that correct use of Peplau’s theory of interpersonal relations can lead to reducing hemodialysis patient's stress. Therefore, it is suggested, patient's stress can be reduce with use of this low-cost model.
    Keywords: Peplau's theory of interpersonal relationship, stress, hemodialysis
  • Eshagh Moradi, Hossein Didehban* Pages 10-18
    Background And Aims
    Faculty member’s development at present and with regard to recent developments in various fields of medical education, is very important. This issue is so important various programs have been conducted in different countries. In this review article we try to identify the various aspects of empower faculty members in medical education in Iran and worldwide.
    Materials And Methods
    In this review study, by using the key words of faculty member development, medical education, medical universities and their English equivalents, studies from 2000 to 2014 in the database, Scopus Google scholar, Pub med were searched. Finally, to analyze the different aspects of empowerment programs, related articles, studies and various aspects of the programs, were studied.
    Results
    According to results, entries were grouped into four categories: 1) analyze the content of faculty development programs, 2) educational methods used in faculty member development programs, 3) the type of interventions used in faculty member development programs, 4) faculty development outcomes.
    Conclusions
    Promoting empowerment programs in medical education, need to use a wide variety of content for implementation, qualitative and mixed methods studies and use of multiple and high level data sources. However, if we believe that faculty development programs, improves professional skills and qualifications of the faculty members, accordingly, using a systematic plan to evaluate the results of the program can be improved empowerment programs. As a result, faculty members and individuals involved in empowerment programs must continue to reflect the inherent weaknesses of traditional empowerment programs and at the same time, it should be noted that the faculty development is complex process and has intertwined structure.
    Keywords: Faculty development, Empowerment, Medical education
  • Marzieh Saeigarenaz, Maryam Najarzadeh* Pages 19-26
    Background and Aims
    women's reproductive factors may be risk factors foe obesity in women. Since few studies with conflicting results have examined that reproductive factors association with obesity, present study aimed to determine the relationship between reproductive history (age at menarche, parity, gravidity, breastfeeding duration, menopause age) with women's body mass index.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study of 240 of women who had eligible criteria and referred to polyclinic of Imam Khomeini hospital in Urmia were selected in 2015. Data were collected with a questionnaire and then weight and height of subjects were measured by BsBeure50 scale and fixed wall height measuring, data were analyzed by software SPSS version 17 and statistical tests.
    Results
    This study showed that the mean ± SD of body mass index and age of women are 29.28 ± 5.53 kg / m 2 and 52.4 ± 12.4 years. 35.8% of samples were overweight and 44.6% were obese. Parity (p=0.001, r=0.91) and gravidity (p=0.003,r=0.19) and body mass index were significantly positive correlation, and other studied variable(age at menarche, duration of breast feeding, menopausal age) with a body mass index were not significantly different(p>0.05).
    Conclusions
    This study showed that the high number of pregnancy are a risk factor for obesity so it seems Planning health interventions for women during pregnancy and after delivery is essential to reduce the incidence of obesity
    Keywords: Body mass index, Reproductive factor, Obesity, Over weight
  • Mahla Baratpour, Esmaeil Mehraeen *, Somayeh Bagheri, Mahsa Azarpouyeh, Sanaz Parvin Pages 27-36
    Background and Aims
    To the correct orientation of computer networks hospital information and its approval by healthcare workers can lead to improve the quality of health care services, and reduce costs related to it. The aim of this study was to collect and analyze the nurse's attitudes, motivations and thoughts on the implementation of hospital information system and to determine the use of computerized hospital information system in the process care and treatment of patients in the AmirAlmomenin and Imam Khomeini hospitals of Zabol city in 2014-2015.
    Materials and Methods
    Sectional-descriptive study was conducted on 246 nurses. Because the numbers of community were so low, the census method was used. The data collection tool was a questionnaire whose validity was confirmed by four professors in this field and its reliability was assessed using Cronbach's alpha coefficient. After collecting and entering data into the computer by spss statistical software and descriptive and inferential methods was Spearman test.
    Results
    a direct and positive relationship between the two variables impression of being useful information technology and easy to use the system of basic components hospital Information Technology Acceptance Model, but the factors influencing acceptance of information technology. (Pvalue
    Conclusion
    The results showed that nurses of hospitals of Zabol to accept hospital information system have a good perspective and attitude, but due to high workload, long lines of patients, staff shortages, inadequate training and lack of computer system, their perceived of usefulness, ease of use of this system is the average level.
    Keywords: Hospital Information System, Nurse, Technology Acceptance Model
  • Dr Fereshteh Baezzat *, Dr Ahmad Ahmadi Ghozlojeh, Yosefali Marzbani, Alireza Karimi, Behzad Azarnioshan Pages 37-47
    Background and Aims
    The first important factor in the formation of fertility intentions is the individual’s attitude and having a positive attitude is a precondition for having a positive intention. Because the measuring attitude requires a reliable and valid scale, therefore the purpose of this study was to investigate psychometric properties of Persian version of attitudes toward fertility and childbearing scale.
    Materials and Methods
    The study population consisted of married women of Babolsar City in 2015. Considering the entry and exit criteria, using random sampling method chosen 300 women and completed Persian version of attitudes toward fertility and childbearing scale. for the data analysis, Cronbach's alpha coefficient, exploratory factor analysis and Pearson correlation coefficient was used.
    Results
    As a result of detailed study of Cronbach's alpha coefficient scale, 3 items due to lack of appropriate correlation with whole removed and one items due to lack of acceptable coefficient on the extracted factors removed. Finally, Persian version of attitudes toward fertility and childbearing scale with 23 items and four subscales were formulated. The subscales include children as the base of life, the child as a barrier, postpone the fertility to future and Fertility after the fulfillment of preconditions.. Using the criterion validity and construct validity was confirmed the validity of the Persian version of scale. Also, with using Cronbach's alpha coefficient, the reliability of the subscales was between 0.74 to 0.86 and reliability of the scale was 0/79.
    Conclusion
    Considering the Appropriate psychometric properties of Persian version of attitudes toward fertility and childbearing scale, this scale can be used for the measurement of the attitudes in research related to fertility and childbearing.
    Keywords: Reliability, validity, factor structure, attitude, childbearing
  • Dr Asghar Aghaei *, Dr Mohsen Golparvar Pages 48-57
    Background and Aim
    female infertility is a problem that affects almost every aspect of women's lives. Infertile women usually experience Psychological problems. Therefore, this research aimed to study comparison of effect of Iranian – Islamic positive therapy with acceptance and commitment therapy on psychological well-being of infertile women in Isfahan city.
    Materials and Methods
    This research was a three- group quasi-experimental study with a pretest-posttest and three- month follow-up. 45 infertile women referring to Isfahan Fertility and Infertility Center selected by purposeful sampling and randomly assigned to experimental and control groups (ACT, IIPT, control). The data collection tool was Ryff Psychological Well-being Questionnaire (PWBQ). Data were analyzed using repeated measures analysis of variance, one-way ANOVA, and Bonferroni test.
    Results
    in the post-test, there was significant difference between experimental groups (Iranian – Islamic positive and ACT) with the control group at psychological well-being (p0/05). In the follow up, there was significant difference between Iranian – Islamic positive group and control group at psychological well-being (p0/05).Also In the follow up, there wasnt significant difference between Iranian – Islamic positive group and ACT group (p>0/05).
    Conclusions
    After the treatment period, in short- term, Both of Iranian – Islamic positive therapy and acceptance and commitment therapy (ACT) in increasing psychological well-being were effective, so that, there was significant difference between experimental groups with control group, whereas there wasnt significant difference between two experimental groups. in the three-month follow-up period, in long-term, treatment outcomes related to psychological well-being in Iranian – Islamic positive group was maintained, but in ACT treatment outcomes related to psychological well-being was not maintained.
    Keywords: Iranian – Islamic Positive Therapy_Acceptance_Commitment Therapy_psychological well-being_Infertile Women
  • Saeed Hosseinpoor * Pages 58-66
    Background And Aim
    Ongoing assessment of environmental hygiene status in hospitals is a main act that provides healthy and hygienic environment for improving patients. The purpose of the study was to investigate environmental and structural hygiene indicators among therapeutic and educational Hospitals of Urmia.
    Materials And Methods
    In this descriptive (cross-sectional) study, three therapeutic and educational Hospitals were evaluated in terms of environmental and structural hygiene indicators. The study data were collected using Hygiene and Cleaning Checklist of National Evaluation Plan of Hospitals (Checklist-NEPH). The data were analyzed using descriptive statistics methods (Frequencies, Means, and Standard Deviation) in SPSS software 16, under windows.
    Results
    The findings revealed that the overall mean score for all indicators in hospitals was 1090±18.7. While, the average score for hygiene and building, environmental hygiene and sanitation, mission of personnel’s hygiene, waste disposal areas, areas of water and wastewater hygiene, occupational hygiene and infection control domain were 319±2.6, 270.7±25.5, 135.3±3.1, 98.3±2.9, 18.3±5.8, 146±7.1, 102.3±1.5, respectively. In general, the findings suggest that overall status of environmental hygiene indicators of hospitals were in the moderate range and were far from desirable condition.
    Conclusion
    Despite continuing attempts for improving quality of environmental hygiene in hospitals, still most indicators are in moderate level of standards. Therefore, special planning is requiring improving their hygiene status, particularly in both water and wastewater hygiene.
    Keywords: Environmental hygiene indicators, hospitals, Urmia
  • Zahra Masumi, Arezoo Shayan, Musab Ghaderi, Ghodrat Roshanaei, Elham Fakori * Pages 67-75
    Background and Aims
    The need for sexual fulfillment and satisfaction is an important factor in physical and mental health, and it adds to the durability of the family. The aim of this study was to investigate the relationship between sexual satisfactions with the type of delivery in patients who were referred to clinics in Hamadan, in 2014.
    Material &
    Methods
    This study is a descriptive- analytical study which was carried out on 200 women (101 section vaginal delivery, 99 cesarean delivery) referring to the clinics affiliated to the Hamedan University of Medical Sciences in 2014. Research tools included demographic checklist and a standard questionnaire (Lyndabrg) to measure sexual satisfaction. Data analysis was performed using spss 17 software.
    Results
    The average age of the samples was 28.03±6.13. Sexual satisfaction score in the NVD, and cesarean delivery group were 67.16±12.54 and 66.52±10.72, respectively. The highest sexual satisfaction score was seen in women who had normal delivery, but it was not significant. With an adjustment for variables (age, parity, education, women, satisfaction of pregnancy, lactation type), sexual satisfaction was not significantly different between the two groups.
    Conclusion
    The investigation illustrated that there was no significant correlation between sexual satisfaction and the type of delivery. A significant correlation was seen between sexual satisfactions and having a plan for pregnancy. It can reflect an important role for sexual psychologists.
    Keywords: sexual satisfaction, vaginal delivery, cesarean delivery